Trygghetsbesiktning för ökad trygghet

[vc_row][vc_column][vc_column_text]En trygghetsbesiktning utgör ett av de grundläggande arbetssätten för att bedöma vilka åtgärder som behövs för att öka trygghet och säkerhet i fastigheter. Hässelby-Vällingby Fastighetsägare erbjuder sina medlemmar trygghetsbesiktningar som en medlemsförmån.

Ulf Oscarsson är en av de besiktningsmän föreningen anlitar. Han har lång erfarenhet av brottsförebyggande arbete, bland annat som polis och det har han god nytta av.

Det har gett mig en blick för vad som skapar trygghet och otrygghet, säger Ulf.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”1573″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]Just nu genomför Svenska Bostäder trygghetsbesiktningar i flera av sina fastigheter i Hässelby Gård. Generellt sett har besiktningarna resulterat i få anmärkningar och Ulf säger att allmännyttan är minst lika bra om inte bättre än många andra fastighetsägare när det gäller brottsförebyggande förvaltning.

Trygghetsbesiktningen utförs med hjälp av en checklista som kan användas både i befintlig bebyggelse och i samband med nyproduktion. Metoden är beprövad och har gett dokumenterat goda resultat med kraftigt minskad utsatthet för brottslighet och ökad upplevd trygghet i de bostadsfastigheter där de åtgärdsförslag som föreslås i samband med besiktningen har genomförts.
En trygghetsbesiktning kan efter att eventuella anmärkningar åtgärdats dessutom resultera i att en fastighet kan trygghetscertifieras.

Det finns många skäl till att genomföra en trygghetsbesiktning enligt Ulf.

Bovärdar och förvaltare ser mycket, men med en trygghetsbesiktning får man dessutom ett protokoll utfört med andra ögon, det är lätt att bli hemmablind säger Ulf.

Vid en trygghetsbesiktning gås såväl utemiljö som trapphus, källare, vindar, tvättstugor mm igenom. De brister som uppmärksammas protokollförs och efter genomförd besiktning får fastighetsägaren ett gediget protokoll med såväl brister som åtgärdsförslag. Att ha en trygg fastighet innebär såväl minskat antal inbrott och nöjdare boende, menar Ulf.[/vc_column_text][vc_single_image image=”1559″ img_size=”full” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Nyfiken, noggrann och med en vilja att förebygga brott

Ulf Oscarsson är före detta polis, han har stor erfarenhet av brottsförebyggande arbete och säger att han vet hur ”buset” tänker och det är en fördel i arbetet med trygghetsbesiktningar.

Som besiktningsman behöver man vara nyfiken, noggrann och ha en vilja att förebygga brott. Att vara praktiskt lagd så att man ser vad som fattas och vad man kan göra åt det för att öka tryggheten och säkerheten i eller runt en fastighet är också viktigt, menar Ulf.

Bristerna finns oftast i källaren och andra gemensamma utrymmen, där det hos många fastighetsägare är för lätt att komma in. Det kan till exempel handla om dåliga eller fel monterade dörrar. Även om det är godkända lås och bra dörrar in i källaren så finns där ofta förråd med träreglar och hönsnät som avgränsning och det saknas sektionering vilket innebär att man kan röra sig fritt i hela källaren.[/vc_column_text][vc_single_image image=”1575″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text]

Det är som gjort för både häng och stölder och för att till exempel gömma narkotika. Om de kriminella bor i fastigheten så har de tillträde till källaren, i annat fall kan de smita in med någon och förstöra lås så att de går att öppna igen. Därför bör källaren dessutom ha godkända burar för förvarning och vara sektionerad, säger Ulf.

Källare är dyra att åtgärda och det kan innebära att fastighetsägare inte prioriterar källaren.

Det är svårt att räkna hem kostsamma brottsförebyggande åtgärder eftersom det är svårt att visa att det som inte hände berodde på det jag gjorde, menar han.

Ulf skulle helst se att alla fastigheter har elektroniska låssystem, inga portkoder, rörelsestyrd belysning, rejäla metallburar till förråd och säkerhetsdörrar in till alla lägenheter, klass 3.
Han säger att arbetet lönar sig främst på minskat antal inbrott och skadegörelse vilket i sig är kostsamt att åtgärda och ökad NKI (uppmätt nöjdhet hos de boende).

Nöjda boende bor kvar och man borde räkna på vad byte av hyresgäst kostar, även här finns pengar att spara, säger Ulf.

Svenska Bostäder har fokus på trygghet

Svenska Bostäder är duktiga i sitt brottsförebyggande förvaltningsarbete. I de fastigheter Ulf besiktigar vid intervjutillfället är alla portar bytta och har elektroniskt lås utan portkod. Trapphusen är ljusa och fina och även utemiljön är hel, ren, ljus och snygg.

Här finns till exempel inga partier med höga buskage där man kan gömma sig. Det ligger heller inget skräp som bidrar till en otrygg känsla, säger Ulf.

Per-Arne Carlsson är bovärd hos Svenska Bostäder i Hässelby Gård, han menar att en trygghetsbesiktning ger ytterligare ett perspektiv i deras trygghetssatsning.

Vi ser mycket själva när vi är ute i fastigheterna av vad som behöver åtgärdas och vi tittar också på de Aktiv Bo-mätningar som görs. Där kommer det fram en del frågor kring trygghet och det är en del i vår trygghetssatsning att arbeta med detta, säger Per-Arne.

Han berättar vidare att förutom att en trygghetsbesiktning ger ytterligare ett perspektiv så tar besiktningen även med utemiljön vilket är bra.

Mikael Wilteus är förvaltare på Svenska Bostäder, han menar att trygghetsbesiktningarna framför allt genomförs för hyresgästernas skull.

Vi har fått lite sämre betyg i kundundersökningarna när det gäller inbrott och förstörelse. Besiktningsmannen ser med andra ögon och kan hitta nya idéer och infallsvinklar på vad vi kan och bör göra, säger Mikael.

Han menar också att man genomfört en hel del i fastigheterna men har en budget att förhålla sig till i arbetet. Utifrån trygghetsbesiktningen kan de dock se över budgetering och planering för framtida arbete.

Den ökade tryggheten är det primära men självklart vore det roligt att dessutom få en trygghetscertifiering, avslutar Mikael.

Text och foto: Katarina Magnusson

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”1558,1560,1565″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_column_text][/vc_column_text]